Sighetu Marmaţiei, capitala Maramureşului istoric

  • Închisoarea Sighet (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței) În Sighet a funcționat temuta închisoare folosită de regimul comunist pentru exterminarea elitelor României. În prezent clădirea închisorii este amenajată, începând din 1994, ca muzeu, aici avându-și sediul Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, cunoscut ca Memorialul Durerii din Sighet.
  • Muzeul Satului Maramureșean (în aer liber). Muzeul este constituit ca o rezervație de monumente de arhitectură țărănească, urmărindu-se recrearea unui sat cu specific zonal, cu case și gospodării grupate pe principalele subzone ale Maramureșului istoric.
  • Muzeul Culturii Evreiești, cu o expoziție dedicată sigheteanului laureat al premiului Nobel pentru pace, Elie Wiesel.

Borşa

Trasee prin Munţii Rodnei (2303 m) şi Munţii Maramureşului (1957 m); parcuri naţionale şi rezervaţii naturale – păduri sălbatice, lacuri glaciare, cascade, defilee şi chei. Iarna, staţiune de ski.

Popasul din Deal organizează, la cerere, vizite cu microbus la obiectivele turistice şi istorice din Maramureş. De asemenea, oaspeţilor care se deplasează cu maşina personală le oferă hărţi şi consultanţă turistică. Mai jos, doar câteva dintre obiectivele cele mai vizitate de turişti...

Civilizaţia lemnului şi biserici UNESCO

În Maramureş sunt numeroase biserici vechi din lemn, 8 dintre ele aparţinând patrimoniului UNESCO. În satele maramureşene pot fi admirate de asemenea casele vechi, porţile masive sculptate sau instalaţii vechi, toate din lemn (vâltori, maşini de ţesut etc).

Săpânţa

  • Cimitirul Vesel, unic în lume, este faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate şi versurile în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.
  • Cu o înălțime maximă de 78 m, biserica Mânăstirii Săpânța-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume.

Mănăstirea Bârsana

Mănăstirea Bârsana, de o frumuseţe aparte, cuprinde biserica în stil maramureşean, altarul de vară, aghasmatarul, casa maicilor, casa artistului, casa duhovnicului, casa meşterilor, trapeza, muzeul, turnul-clopotniţă, poarta maramureşeană şi monumentul funerar.

Călătorie cu Mocăniţa

Mocănița de la Vişeu de Sus este ultima cale ferată forestieră cu aburi din lume. Turiştii pot merge cu trenul până sus, în capătul sălbaticei Văi a Vaserului (cca 60 km) şi înapoi, bucurându-se de frumuseţea naturii. De asemenea, este posibil ca aceştia să se oprească pe drum, la una din numeroasele halte, şi să înceapă o excursie prin munţi.

mm1
mm3
mm5
mm7
mm9
mm2
m4
mm6
mm8
mm10
Contactează-ne

Trimite-ne un email

0